s1_5.jpgLehet, hogy az járult hozzá az elmúlt napoknál sokkal elviselhetőbb időjárásához Sajtoskálon, hogy 13. alkalommal rendezték meg a sajtbemutatót- és vásárt. Bár volt az elmúlt években több résztvevő is, a kínáló asztalokból nem sok maradt üresen. A falunaphoz kötődő hagyományos rendezvényt ezúttal Mathényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Természetesen több sajtlovag is jelen volt, akik az értékelésben is részt vettek, köztük a sajtkészítésben már nevet szerző Kalla Roland úgymond újoncnak minősült. Végigjárták az elárusító helyeket, megkóstolták a választékot. Az idei seregszemlén nagyjából megoszlott a tehén, valamint a kecske- és juhsajtok kínálata.

s2_4.jpgPlájer János, a sajtbemutató- és vásár főszervezője elmondta, hogy 17 potenciális résztvevőt szólított meg, közülük tucatnyi részt is vesz a rendezvényen. Mindig akadnak olyanok, akik első alkalommal jönnek el Sajtoskálra, de legtöbben már régi ismerősök. S valóban, a standokon olyanokkal találkoztunk, akik néhány vagy sok éve járnak vissza ide ebből az alkalomból. A legrégebbiek között található az Egri Margaréta, amelynek választékában idén is volt érlelt juhsajt, ahogy többféleképpen ízesített kalácsra emlékeztető parenyica sajttal is előrukkoltak, amely hamar népszerű lett a vásárlátogatók körében. A Sümegtej elhozta és kóstoltatta a legrangosabb francia sajtversenyen a közelmúltban aranyérmet szerzett Ranolder kézműves keménysajtját is. A Kalla Kft. camemberttel és pálpusztaival is kirukkolt. Ismét a vásárterület sarkában állt Cserpesék gazdag tejtermék tartalmú kínáló kocsija. Mint megtudtuk, egyre több laktózmentes terméket tudnak ajánlani a vásárlóknak, de elhozták népszerű Túró Rudijukat is. Egy fiatal pár, Galavics Antal és Galavicsné Keledi Bernadett a Győr-Moson-Sopron megyei Völcsejről érkezett friss kecskesajtjaival, tucatnyi ízesítéssel. Elmondták, hogy 20 fejős kecskéjük és 20 növendékük van, s már korábban is foglalkoztak az állattartással. Sajtkészítéssel azonban komolyabban csak az idei év elejétől, az óta lettek őstermelők és kistermelők, és vásárokra is járnak. Hallottak a sajtoskáli lehetőségről is, s megragadták az alkalmat. Bíznak benne, hogy profitálnak is majd belőle. 

s3_5.jpgTermészetesen idén is hirdettek eredményt különböző kategóriákban. A közönségdíj I. helyezettje az Galavics Antal és neje, II. a Kalla Kft, III. a Manufaktúra Kulináris Zrt lett. A gyermekek a téti Sallai-Tóth Adél sajtjait tartották a legízletesebbnek. A sajtoskáli képviselő-testület különdíját az őrségi Manufaktúra Kulináris Zrt.-nek ítélték oda. A tavaly első ízben átadott „Sajtművész” elismerő oklevelet idén Kalla Roland kapta. A sajtlovagrend különdíjában az Egri Margarétások részesültek. Idén először a Sajtkészítők Egyesülete (KKASE) is adott át díjat, mégpedig Kalla Rolandnak.