k2_3.jpgTöbben még álltak is a Refektóriumban a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó városi rendezvényen január 22-én, olyan nagy volt az érdeklődés. Az ünnepséget – melyet Szép Renáta vezetett le – a Himnusz közös eléneklésével nyitották, majd stílszerűen zeneszámként gitárjátékot, prózaként pedig mesét hallgathattak meg az érdeklődők. A Magyar Kultúra Napjáról Huszár Gábor polgármester emlékezett meg.

 

 

 

 

 

k1_4.jpgBeszédében emlékeztetett arra, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a Himnusz kéziratát, így nem véletlen, hogy éppen a magyar Himnusz megírása vált a magyar kultúra ünnepévé. A nyelv és kultúra köti össze a magyar embereket a világon. A szocializmus idején Rákosi Mátyás egy újabb Himnuszt akart íratni, melyre Kodály Zoltán csak így reagált: jó nekünk a régi is. A polgármester úgy látja, nem vitatható, hogy Szentgotthárd jó gazdája a magyar kultúra ápolásának és megőrzésének. Kiváló könyvtára, megújuló, új kiállításokat szervező múzeuma, a méltán elhíresült mozi, a színházi programok, az országos hírű rendezvények, a színvonalas kiadványok mind ezt támasztják alá. Remélhetőleg ezt nemcsak tovább lehet vinni, de tovább is lehet fejleszteni. Várhatóan jövő ilyenkor már egy több funkciós olvasóterasz és egy rendezvénytér áll majd a könyvtár udvarán. Megújul a művelődési ház kerthelyisége, és az egész várkert is. Talán a Vargyai-ház átalakításával egy olyan interaktív helytörténeti múzeum is megvalósul, ami másutt még nincs. Ezen az ünnepen meg kell köszönni a kultúráért dolgozó emberek helytállását. A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület és a mozi munkatársainak, a pedagógusoknak, a város más rendezvényszervezőinek, a városi kulturális csoportoknak és szervezeteknek, az értéktár bizottságnak, a helytörténeti klub tagjainak köszönhet legtöbbet a város a kultúra területén. Azt, hogy a különbözőségek ellenére a kultúra összeköti az embereket. Köszönet áldozatkész és fáradhatatlan munkájukért. Ezt követően a polgármester a képviselő-testület döntése értelmében átadta a szentgotthárdi „Közművelődésért Díjat” Domiter Juditnak a város kulturális életében és a közművelődés területén végzett kiemelkedő és lelkiismeretes szakmai munkája elismerése és megbecsülése jeléül, akinek méltatták pályafutását és munkásságát. Záróműsorszámként több korosztály előadásában, többféle hangszer is megszólalt a Szentgotthárd és Térsége Iskola Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolájának koncertje keretében. 

 

Az Autó-Andor Kft. továbbra is Szombathely és térségének egyik legismertebb és szakmailag legelismertebb autószervize. Azon kevesek közé tartozik, amelyik úgymond márkafüggetlen szolgáltatást nyújt.

andor1_1.jpgAz autós manapság kevés olyan teljes körű szolgáltatást, kiváló színvonalon nyújtó, márkafüggetlen szervizt talál, ahol gépkocsijának akár motorikus, akár karosszériás, akár elektromos részét bevizsgáltatni és javíttatni tudná. Nos, a szombathelyi Autó-Andor Kft. tulajdonában lévő Rumi úti autószervizben - amely az egykori Műszeripari Szövetkezet telephelyén található, a Kispityer Halászcsárda közvetlen közelében – javítást, karbantartást, felülvizsgálatot, műszaki vizsgára felkészítést egyaránt vállalnak. 2003 óta alaposan belakták a helyet, úgymond bedolgozták magukat.

 

andort3.jpgKomplex szolgáltatást tudnak nyújtani 3,5 tonnás járművekig a motorjavítástól a karosszériajavításon, a fényezésen, az üvegcserén át a villamosságig, de gumiszerelést és futómű-beállítást is bevállalnak, azaz csak ott kell hagyni a kocsit, és a megbeszélt időpontban érte menni. Egy helyen a munka, egy helyen kell fizetni. Amihez nem rendelkeznek saját kapacitással, azt partnerek bevonásával oldják meg. S az sem mellékes, hogy ha szükséges, bérelt autót is biztosítanak az ügyfélnek. Műszerezettségben igyekeznek haladni a korral, több millió forintot invesztáltak be az elmúlt években a műszerpark fejlesztésébe, s arra is ügyelnek, hogy tapasztalt, jó szakikkal dolgozzanak. Minősíti őket a sok-sok hazai és külföldi törzsügyfél. Vizsgára is felkészítenek, s javasolják még a jónak tartott kocsi átnézettetését is a műszaki előtt, már csak azért is, mivel a műszakiban a „zöld kártya” megszerzése is benne foglaltatik. Mi több, az új technológiájú jégkárelhárításban is otthon vannak, egyéb problémákkal együtt e téren is bátran lehet hozzájuk fordulni. 

andor3.jpgAndor Tamás tulajdonos-ügyvezető úgy látja, manapság egyre jobban igénylik az ügyfelek a komplex szolgáltatást, így a CASCO-s biztosítási procedúrát is elintézik helyettük. Hivatalosan hétfőtől péntekig tartanak nyitva, de rugalmasan dolgoznak. Honlappal is rendelkeznek, de a 06/30/9139-128-as mobilszámokon is elérhetők. Mivel egyre nagyobb divat a veterán autók felújíttatása, Andorék komoly tapasztalattal vállalkoznak az autómatuzsálemek, nagy márkák életre keltésében. Úgy is fogalmazhatunk, ha életre keltenek egy öreg kocsit, akkor úgy vihetik azt ki a műhelyből, mintha az eredeti lenne.        

 

Minden bizonnyal az „Arany” év utolsó rendezvényére került sor telt ház előtt december 30-án délelőtt a szentgotthárdi Csákányi László Filmszínházban. Arany János születésének 200. évfordulójára mutatták be a „Toldi” című elbeszélő költeményből készült tévéjátékot (tévéfilmet).

toldi1.jpgDr. Gömbös Sándorné, aki oroszlánrészt vállalt a produkció létrejöttében a vetítés előtt elmondta, hogy amikor korábban a moziban bemutatták a János vitéz című filmet, akkor vetődött fel a vetítés utáni koccintáson a Toldi megfilmesítése is. Mivel elindult az Arany János év, ez ideális elképzelésnek tűnt. Jó partnernek bizonyult ebben Dékány István, a Gotthárd TV igazgatója, aki természetesnek tartotta, hogy Ágoston Gábort is bevonják a produkcióba. A Toldihoz is sikerült sok segítőt, támogatót találni, így a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolát, a Soltis Lajos színházat, a Virtuart Kreatív Stúdió Kft-t, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumot, a Ferencz Portát, a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg és Hagyományőrző Csoportot, a rábagyarmati Tájházat, a Pannon Kapu Kulturális Egyesületet, a Csákányi László Filmszínházat, Reisinger Magdolnát, Dalosvölgyi Anitát és Ágoston Andrást. A felvételek helyszínei a szalafői Ferencz Porta, a rámagyarmati Tájház, a Vörösmarty Gimnázium és a Gömbös Porta voltak. A szobor, a malomkő, a vendégoldal készítője Reisinger Magdolna volt.

toldi2.jpgMajd a bevezető után együtt mutatta be a főszereplőket. (A szereposztás: Mesélő és Arany János – Kiss Albert, Petőfi Sándor – Csukly Tamás, Toldi Miklós – Császár Kristóf, Toldi György – Szalai Szabolcs, Bence – Ács Miklós, Lajos király – Hegyi Dániel, Toldi Lőrincné – Szabóné Csider Bernadette, özvegy – Gömbös Sándorné, Laczfi nádor és kocsmáros – Mirkovics Dávid, cseh bajnok – Szabó Alex. Hangsúlyozta, hogy a kisebb szerepek is ugyanolyan fontosak voltak a film elkészülte szempontjából, mint a nagyobbak, majd reményét fejezte ki, hogy ezzel a produkcióval is sikerült a nagy költő munkásságát közelebb hozni.

toldi4.jpgAz elismerő taps után indult a Gotthárd TV által készített „Toldi” vetítése. A film kissé rendhagyó módon Gömbös Sándorné szavaival indult, aki arra kereste a választ, ki is volt nekünk Arany János és Toldi Miklós. Majd animációs és játékfilmes jelenetek váltogatták egymást. Az eredmény azonban egyértelműen azt bizonyította, hogy lelkes amatőrökkel is lehet profi produkciót létrehozni.