gysev.jpgMásodszor fordult elő, amikor utaztam a Szombathely-Sopron viszonylatban, hogy a Gysev korszerű, egy az egyben, zöld-sárga színű vonatának egyetlen WC-je használhatatlan volt. Korábban Szombathely-Szentgotthárd viszonylatban jártak így az utasok, akkor egy kisfiú be is pisilt, s nekem is szerencsém volt, hogy már csak egy megállás választott el a végállomástól. A régi, „elavult” szerelvények minden személykocsijának mindkét végén kialakítottak WC-t, s ha ezek is foglaltak voltak, át lehetett menni másik kocsi illemhelyiségeibe is. Az utasbarát vasúttársaságoknak kötelezni kellene a gyártót, hogy két WC-t építsen be ezekbe a korszerű vonatokba (vonatkozik ez a MÁV piros színű hasonló vonataira is), hogyha az egyik használhatatlan, még használni lehessen a másikat! A médiának pedig hozsannázás helyett már régen fel kellett volna ezt a témát vetnie. 

LE 2023.11.13. 14:00

Mire jó a méhpempő?

- Csontritkulás: A méhpempő támogatja a petefészek működését az ösztrogén hormon termelésének serkentésével (ennek hiánya okozza a csontritkulást). 45 év fölött ajánlott évi kétszer 2 hónapos kúrát tartani napi 1 grammos adagolással.

- Rákos megbetegedések: Csak a tiszta méhpempőben található meg a 10-HDA (hidroxi-decenoic sav), mely gátolja a daganatos sejtek kialakulását és növekedését. Javasolt adagolás a napi 1 gramm, 60 napos kúra formájában, amit évente 2-3-szor lehet ismételni.  A kúra idején ajánlott vegetáriánus étrendet tartani sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, amely elősegíti a tiszta méhpempő hatóképességét.

- Érelmeszesedés: Adagolása: napi 1-2 gramm éhgyomorra, a napi főétkezések előtt.  A kúra min. 30, max. 60 napig tartandó, szükség esetén évente háromszor lehet ismételni.

- Szívinfarktus megelőzésére: A méhpempő fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és akadályozza a vérrögök kialakulását az erekben. Adagolás: napi 2 gramm éhgyomorra, 60 napos kúrákkal.

- Influenza és fertőzések esetén: A méhpempőnek kitűnő antivirális és immunerősítő hatása van, nagyon hatásos az influenza megelőzésére járvány idején. Immunerősítésre ajánlott a 7 napos rövid kúra 2-4 gramm napi adagolással.

- Időskori elbutulás: Az öregedés hatásainak csökkentésére ajánlott évi három alkalommal 60 napos kúra, napi 2 gramm adagolással.

- Szklerózis multiplex: A világon a legjobb eredményeket ezen a téren egy román orvos érte el, aki egy eddig szokatlan adagolási módszert alkalmazott, azaz napi 8-10 grammot 7 napig, négy hetes szünettel, amely után a kúra megismételhető.

- Alzheimer-kór: A méhpempő használata képes megállítani a degeneratív folyamatokat a központi idegrendszerben, sőt, segít az elhalt sejtek újratermelésében. 10 napos kúra javasolt napi 5-10 grammal, majd 20 napos szünet. Ezután a kúrát meg kell ismételni évente hatszor.

- Depresszió: A gyógyszeriparban leggyakrabban az orbáncfűt használják az antidepresszáns gyógyszerek alapanyagaként. Úgy tűnik, a méhpempő még az orbáncfűnél is hatásosabb és nincs mellékhatása: megszünteti az álmatlanságot, az étvágytalanságot, a depresszív tüneteket, emeli a jó közérzetet. Adagolás: 30 napos kúrák, napi 2-4 gramm méhpempő. A kúra után 1-2 hetes szünetet kell tartani; ezután a kúra újra elkezdhető.

- Krónikus fáradtság: Adagolás: 3 hónapos kúrák napi 1-3 gramm adagolással. Az adagolást fokozatosan kell növelni 1 grammról 3-ra.

- Drogfüggőség és alkoholizmus: A méhpempő nagyon hatékony az elvonási tünetek megszüntetésében, egy nagy adag (25 gramm, mely százszorosa az eddig normálisnak tartott adagnak) a legtöbb esetben megszünteti az elvonási tüneteket (reszketés, szorongás, inkoherens gondolkozás stb.). Az adagolást 25 grammal kezdjük, majd naponta 2-5 grammra csökkentjük. A kúra 3 hónapig tart.

- Hepatitisz: A hepatitisz összes típusa esetén ajánlható a 90 napos kúra (napi 3 gramm reggel, étkezés előtt). Egy kúra után 30-45 napos szünetet kell tartan, amely után újra lehet kezdeni.

- Vérszegénység: A méhpempő megfelelő adagolásával jelentősen nő a vörös vértestek száma és minősége, csökken a pusztulási arányszámuk. Adagolás: 4 hetes kúrák, napi 2-5 grammal. Az adagot növelni kell a betegség súlyosságától függően. - Rövidlátás: Dr. Jurate Jankauskiene litván szemészorvos több kísérlettel is bizonyította, hogy a méhpempő fogyasztása javítja a látást, és segít visszaszorítani a szemproblémákat. 2-3 hónapos kúra ajánlott napi 1grammos adaggal.

- Cukorbetegség: A méhpempő csökkenti a szervezetben az inzulinrezisztenciát, vagyis a hasnyálmirigy felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Így más kezelés nem szükséges a vércukorszint csökkentésére. 1-2 hónapos kúra után, amely alatt napi 1-3 gramm méhpempőt fogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken és a hatás több hétig is megmarad.  

- Pajzsmirigy túlműködés esetén: A méhpempő fogyasztása csökkenti a pajzsmirigy működését. Ajánlott adagolása: napi 1-2 g 30-60 napig, évente háromszor.  

- Férfi meddőség, impotencia: A méhpempő használata növeli a tesztoszteronszintet a vérben, amelynek fontos terápiás hatása van az endokrin alapú meddőség vagy impotencia kezelésében, továbbá javítja a spermiumok mozgékonyságát is. Adagolás: 90 napos kúra, napi 2 grammos adaggal.

- Női bajokra, vetélés, meddőség ellen: A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó luteinizáló hormonok szintjét a vérben, amelyek megfelelő mennyisége szükséges a szabálytalan menstruációs ciklus és a petefészek-működés elégtelenségének kezelésében. Adagolás: 28 napos kúra napi 1-2 gramm adagolásával, majd 28 nap szünet. A kezelés évente hatszor ajánlott. Két hónappal a terhesség előtt és a terhesség első négy hónapjában napi 1 gramm méhpempőt kell fogyasztani éhgyomorra 30 perccel evés előtt.

- Változó kor: 2004-ben a szófiai Nőgyógyászati Klinikán elvégeztek egy kísérletet ötvenöt klimaxos nő részvételével. 90 napig tartó kúra során napi 0,5-1 gramm méhpempőt kaptak a hölgyek. Poszt-klimaxos szindrómáik, mint például a szívritmus és keringési zavarok, csontritkulás, túlzott szőrnövekedés az esetek többségében teljesen megszűntek.

- Reuma (artritisz, ízületi gyulladás, porckopás): A méhpempő serkenti a gyulladásgátló kortizon hormon termelődését a mellékvesében, amely lassítja az ízületi degeneratív folyamatokat és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. 30 - 45 napos kúra ajánlott (napi 1-3 gramm).

- Törések: A méhpempő elősegíti a forrasztó csontszövet termelődését, ezáltal a csontok regenerálódását törés, így a gyógyulás ideje lerövidül. Törések esetén 45 napos kúra ajánlott (napi 2 gramm, evés előtt).

 

„Érdekes emberek maguk magyarok. Még kurizálni sem tudnak politizálás nélkül” - mondta az Ördöglovas című, 1943-ban készült filmben Metternich hercegnő a bécsi udvarban a főszereplő Sándor grófnak. S ez hatványozottan igaz napjainkban, persze nemcsak a kurizálásban (udvarlásban).

Három mondatot sem váltanak az emberek egymással, s máris előjön a politika akár futballpályán, akár színházban, akár bálon, akár ünnepségen, akár a vonaton, akár a kocsmában. A hatalomért és népszerűségért törtető politikusoknak az elmúlt évtizedekben sikerült megfertőzni, és ami még rosszabb, megosztani az ország lakosságát. Eleinte két nagyobb táborra, ma már több kisebbre. A mindennapokban minden a politikáról és a politikusokról szól. Ahogy mondják, még a csapból is a politika folyik. Olyan tévéadók is elkezdtek híradókat gyártani, amelyek korábban csak a szórakoztatásra rendezkedtek be. A „királyi” Magyar Televízió átalakítása pedig egyértelműen a politikusok további népszerűsítését, nyomulását szolgálja, hiszen az M1-en egész nap, folyamatosan szerepelnek híradók - melyek nagy része a belpolitikáról szól - plusz még jut belőlük a főadó Dunára és a Duna Worldre, sőt – rendhagyó módon – rövid hírek még az m4 sportcsatornára is. Nem véletlen, hogy Magyarországon a politikusokról sokkal több szó esik, mint a sztárfocistákról, énekesekről, színészekről, együttesekről. Talán még a tévedést tévedésre halmozó  meteorológusokat futtatják hozzájuk hasonlóan.

Évtizedekkel ezelőtt az emberek hétköznapjaiban a politizálás a viccgyártásban merült ki, azaz nem volt véresen komoly, mint korunkban. Viccet csináltak Kádárból, a szocialista országok vezetőiből, de még a szovjet kiskatonákból is. S, mondjuk meg őszintén, bátran, büntetlenül lehetett ezeket mesélni, és röhögni rajtuk. Talán még az érintetteket is szórakoztatta. (Az is igaz, ha ezeket a témákat komolyan beszélték volna meg nyilvánosan, az nem marad büntetlenül.) Manapság arra kell nagyon odafigyelni, hogy melyik pártról, melyik politikusról, hol és mit mond az ember, mert a könnyen befolyásolható és megvezethető polgárok akár tettlegességre is ragadtathatják magukat kedvenc pártjuk, politikusuk védelme érdekében, ahogy ez a múltban megtörtént egy tévés műsorvezetővel szemben is. S persze az is a műveletlenség és fanatizmus számlájára írható, hogy azt gondolják, a közszolgálati média munkatársai maguk határozzák meg, mit és hogyan lehet tolmácsolni a hírekben. Ezért a kiszolgáltatottat bántalmazni olyan, mint mikor a negyedik játékvezetőnek panaszkodnak az edzők a focimérkőzésen, vagy a vásárlók a pénztárosnak a boltokban.

A családjával Ausztriában dolgozó, és jelenleg ott élő rokonom mondta, hogy nem igaz az, hogy mindenki csak az anyagiak miatt menekül a fejlett nyugati országokba. Abból az agyonpolitizált, mindent a politikai hovatartozás alapján értékelő, állandóan változó, bizonytalan közegből akarnak kilépni, amit idehaza tapasztalnak. No persze, a több pénz is csábító. De a hétköznapokban nyugodtabban élnek, csak a munkájukkal foglalkoznak, hétköznapi dolgokról beszélnek. Erre az is lehetőséget ad, hogy az osztrák politikusok főként a háttérben végzik azt a munkájukat, amit a választópolgárok elvárnak tőlük. Nem akarnak mindenáron nyomulni, mindig mindent megváltoztatni, mindent felavatni, átadni, ünnepelni a több szereplés érdekében. S nemcsak az onnan hazatérőktől hallani hasonlót.

süti beállítások módosítása